mandag 23. januar 2012

Svineribbe med Asiatisk vri.Det er sikkert fler enn oss som har en ribbe liggende i fryser'n etter jula, og den frister kanskje ikke like mye nå i Januar. Da gjelder det å bruke fantasien å finne på noe nytt. Ribbe kan tilberedes på mange forskjellige måter og med litt fantasi og et dypdykk i krydderskuffen kan du nyte en helt annerledes ribbe en den som serveres på julaften. Jeg valgte Asiavrien på vår ribbe.


Denne marinaden er egentlig mixet sammen etter inspirasjon av tre ulike oppskrifter (blant annet en fra Lchf bloggen), og laget utifra det jeg hadde i skapet. Jeg synes den ble riktig god.

4-5 ss soyasaus
4ss ketcap manis(du kan godt ta mindre denne har mye sukker)
1 stor ss sukkerfri ketchup
1 ss honning (kan erstattes med sukrin eller utelates)
1-2 ss sherry eller wisky
1 ss finrevet/hakket ingefær
3 ts hvitløkspulver
1 ss rødt chillipulver
1ss chinese five spice
saft av 1 lime
1.5 dl vannSelve ribba ble tatt opp av fryseren to dager før bruk. Kryddret med pepper og salt, og rutet.
Men en annen gang vil jeg nok heller skjære bort svoren, stikke noen dype hull i den med en spiss kniv, og la ribba ligge i marinaden siste døgnet. Da trekker den enda mer smak og svoren blir allikevel ikke sprø med denne marinaden på.

Så til marinaden: Start med å fylle 1.5 dl varmt vann i et decilitermål. Dette skal brukes til å dampe ribba, og skyller du skjeen i dette vannet mellom hver ingrediens lar du ingen gode smaker gå til spille.
Ha alle ingrediensen untatt ingefæren i et annet decilitermål/bolle. Ingefæren min var så grov og treete denne gangen at jeg valgte å dele den i skiver som jeg lot trekke i sausen. Jeg hadde halvparten i marinaden og den andre halvparten i vannet. Ha så 2-3 ss marinade i vannet.


Sett stekovnen på 175g varmluft (200 uten) Legg ribba med svoren ned i en langpanne og hell på vannet.
Smør marinade på bensiden av ribba.
Dekk panna med folie og damp den i 1 time. Jeg pleier vanligvis ikke å dampe ribbe. Jeg synes det ødelegger det gode fettet og gjør ribba kokt istedenfor stekt, men idag ville jeg at den skulle trekke til seg masse gode smak. Hadde jeg lagt den i marinade dagen før ville jeg stekt den på lav varme (140g varmluft) i ca 4 timer isteden)


Etter en time tar du ribba ut, heller av vannet/fettet som er igjen. (ikke kast) snu ribba med svoren opp og pensle den godt med marinaden. Ha en skvett vann i bunnen av pannen.Nå skrur du ned varmen til 140g varmluft (165 uten) og steker den videre i 2-3 timer til den er så mør at den faller av bena. Ta den ut og pensle den med marinade en gang hver halvtime.


Når ribba er klar ser den ganske så svart ut, men den er ikke svidd. Det er fargen på marinaden som gjør den sånn. Ta ribba ut av panna og la den hvile innpakket i folie. Kok ut langpanna med litt vann og sil kraften over i kjelen. Ha i resten av marinaden og gjerne kraften fra dampingen også. Kok opp og smak til. Er kraften sterk kan du ha i litt vann. Jeg tyknet min saus med litt JBK, men det er ikke sikkert det trengs.
Her i huset ble det superenkel servering med bare noen små tomater og den gode sausen ved siden av, men noen lett stekte grønsaker eller en frisk salat hadde sikkert vært nydelige til. Eller hvorfor ikke servere kjøttet i tynne pannekaker ala  Peking-and ! 
3 kommentarer:

 1. Oi! Dette var en ny og spennende vri på ribba :-) Har fremdeles en liggende i fryseboksen - må prøves! Søndagsmiddag...

  Tove

  http://sjelemat.blogspot.com/

  SvarSlett
 2. Ja, den kan absolutt anbefales :)

  SvarSlett
 3. Da har eg ribbe i ovnen.Eg puttet ribba m marinade i en stekepose og rett i ovene på 175g.får føle litt med fargen utover.. ;)..Gleder meg til resultatet:)Lager syrlig marinerte grønsaker v siden av..og basmatiris
  til de som vil ha:)

  SvarSlett