søndag 29. januar 2012

Oksehalesuppe fra Thailand.


Da avslutter jeg vår Asiatiske uke her inne på bloggen med en skikkelig vintersuppe! Fet og god, og med masse smak er dette mettende middag for dager med mange kuldegrader.
Oksehaler kjøpes hos slakter oppdelt i biter. De er fete og egner seg ypperlig til kraftige supper. Rimelige i innkjøp er de også, men det er ikke så mye kjøtt på dem. Så du kan godt ha i litt ekstra. Jeg fant et stykke mørbrad i fryseren som fikk bli med i suppa.
Oppskriften er hentet delvis fra Elsa på Matprat.no


Dette trenger du: 

1-1.3 kg oksehaler i stykker
350g oksekjøtt i terninger (valgfritt)
1 stor hakket løk
2-3 fedd hvitløk
1-3 røde chilli med frø, hakket
1 stor appelsin (kun saften)
1 lime (kun saften)
1-3 ss sukrin
5 kaffir lime blader
1 boks hakkede tomater
3ss tomatpure
1.5 l kjøttkraft på storfe eller buljong
 5cm bit galangal eller ingefær i små staver
1 middels squash i strimler
1 liten rød paprika i strimler (valgfritt)
hakket frisk koriander
olje eller smør til steking.

Dette var nok til middag i to dager til Hansel og meg.


Brun oksehalebitene godt på alle sider i olje eller smør. Ta dem ut av gryta.
Fres hakket løk, hvitløk og chilli til løken er blank, men ikke brun.
Legg i limebladene, og tilsett lime, og appelsinsaft og sukrin.




Ha i tomatpureen og fres et par minutter før du tilsetter de hakkede tomatene, kjøttkraften og kjøttet.
Om du vil bruke litt ekstra kjøtt kan du brune det nå, men vente en stund med å tilsette det. Det vil ikke trenge like lang koketid som oksehalene. Mitt mørbradkjøtt trengte ca 1.5 time.


Kok opp, og la suppen småkoke på lav varme i ca 3 timer, eller til kjøttet løsner lett fra bena.


Tilsett det ferdig brunede ekstrakjøttet i terninger etter ca halve tiden.
Når oksehalene er klare tas de opp og renses for kjøtt som legges tilbake i suppen
sammen med squashstaver, galangal/ingefær og paprika.
La suppen småkoke i 15-20 minutter. Smak til med salt;surt eller søtt etter behov. 
Suppen skal være skarp og kraftig. Er den for sterk kan du dempe styrken med litt kokosmelk.
Serveres med hakket koriander.





2 kommentarer: