fredag 14. oktober 2011

Vill gryte med Oksekjøtt


Høsten er tid for vilt og deilige, varmende gryter. Du kan bruke elg, hjort, rein, ja hva som helst av mørkt kjøtt egentlig. Til og med oksen kan få viltsmak med litt omsorg og krydder.
Du kan bruke en hvilken som helst kjøttbit, men jo bedre kvalitet på kjøttet, dess mindre koketid trenger du.
Jeg fikk ikke tak i Elgkjøtt, så denne gangen ble det "Grytbitar av oxe" fra fryseren min innhandlet i Sverige.
Dette er godt kjøtt, men det trenger litt koketid før det blir mørt.


Til 4 pers trenger du:

1 kg kjøtt
1 stor løk
3-4 skiver bacon
8-10 sopper, gjerne gourmetsopp
2 ts timian
Noen knuste einerbær
Salt og pepper
en skvett soyasaus
1 terning soppbuljong
3-4 dl vann
1 ts JBK
2 dl rømme

Skjær baconet i biter og brun det raskt. Ta det ut av pannen.Skjær kjøttet i terninger. Grovhakk løk og del soppen i skiver. Brun det romstempererte kjøttet i smør/baconfett i en god varm panne/ gryte i små posjoner. Salte og peppre. Har du for mye kjøtt i panna blir det kokt isteden for stekt.
Ha det over i en romslig gryte etterhvert som det blir ferdigbrunet.



Ha i baconet, løken og soppen, og brun videre til løken blir blank. Hell på vann. Det behøver ikke være så mye at det dekker kjøttet. Ha i krydder og buljongen. Kok opp, skru ned plata på lav varme
og legg på lokk. La kjøttet småkoke til det er helt mørt. Det tok litt over to timer denne gangen.


Ta av lokket på kjelen og reduser ( la den koke inn) væsken til det halve.Om du ønsker å bruke Johannesbrødkjernemel (JBK) for å tykne sausen, kan du røre det ut i litt vann og vispe det inn i den varme kraften.
Kok opp. Ta kjelen bort fra plata og rør inn 2 dl rømme. Varm opp nesten til kokepunktet, ta gryten av varmen, og la den stå og trekke 5-6 minutter til sausen tykner.

Her har jeg servert gryta med grønne bønner, gulrot, selleri, og litt gul paprika som har surret lett i litt smør.
Samt rørte tyttebær m sukrin.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar