tirsdag 18. oktober 2011

Grove medisterkaker med kremet karvekål.


Jeg minnes med glede barndommens hjemmelagede medisterkaker. Dengangen stekepanna måtte tømmes for fett underveis i stekingen for at grisen var så feit. Det var saker det! Nå er medisterdeigen et sørgelig skue der den ligger i kjøledisken. Rosa og pen. I gamle dager var medisterdeig nesten hvit av alt fettet, og det var det som skapte den gode smaken.


I min jakt på gode medisterkaker fikk jeg den Svenske slakteren til å grovmale et stykke nakkekotelett som så ganske marmorert og fint ut, men ikke sa Nicke! Det ble ikke særlig fett det heller. Jeg har også fått malt opp ribbe,men grisene har rett og slett ikke fett nok på kroppen! Så fettskremte har vi blitt i dagens samfunn at selv baconet i panna må ha en smørklatt på seg for å ikke brenne seg fast.


Her er i hvertfall min oppskrift på medisterkaker. Jeg lager alltid mange når jeg først lager opp. Så fryser jeg ned i porsjonspakker.

Til 1,5 kg grovmalt svinekjøtt trenger du:

3 store egg
1 boks kremfløte
1 liten ss salt
Pepper etter smak
2 ts ingefærpulver
1-2 ss nymalt muskattnøtt.

*****************************

1/2 stort kålhode
salt,hvit pepper, muskattnøtt
1 stor ss karve
1 beger creme fraishe

Bland alt i kjøkken maskin, er deigen for fast, ta i en skvett vann. Stek en liten prøvekake først. Da finner du ut om du trenger mer av noe. Jeg bruker fløte i deigen for å få den mer saftig. Synes kakene blir veldig tørre uten det.


Stek litt store kaker i smør i en god varm panne. Ha dem over i en gryte med litt smør i og kok ut pannen med en skvett vann mellom rundene. Dette heller du over medisterkakene i gryta som du lar stå og surre på svak varme.Dette hjelper til å få kakene saftigere.

Før du går igang med stekinga kan du begynne med kålen. Finsnitt et halv stort kålhode som om du skal lage surkål. Ha i en kjele med vann, salt og en stor ss hel karve. Kok opp og småkok til kålen er mør.Hell den over i et dørslag og sil av alt vannet. Ha den tilbake i kjelen og rør inn et beger creme fraishe. Smak til med salt og hvit pepper, og kvern litt muskatnøtt over tilslutt. Har kålen blitt kald i prossesen varmer du den forsiktig, ikke kok.


Server medisterkakene med kålen, stekesjyen fra gryta, litt grov senepp og rørte tyttebær.

7 kommentarer:

 1. Dette ser übersnadder ut! Medisterkaker er jo bare fabelaktig godt altså. Og den kålen ved siden av høres ut som perfekt tilbehør. Bokmerket!

  SvarSlett
 2. Uansett type kål man bruker? Kål med lite karbohydrater hadde vært fint:)
  Medisterkakene ser snadder ut! :D

  SvarSlett
 3. Takk, Frida:)

  Hodekål egner seg nok best her, Rosa Fugl.:)

  SvarSlett
 4. Men hva slags kjøtt kjøper du inn da? Bruker du nakkekoteletter, eller ferdig medisterdeig eller hva? :) alt må inn med teskje her :)
  Takk for fin blogg!

  SvarSlett
 5. Takk, Marerita :)

  Foreløpig har jeg ikke funnet noe kjøtt jeg synes er fett nok. Så jeg fortsetter å få malt opp div svinekjøtt. Og når den Norske medisterdeigen(ikke farse) kommer i handel snart synes jeg den er bittelitt fetere enn den Svenske. Så jeg lever i håpet:)

  SvarSlett
 6. Ser så godt ut! Skal jammen prøve den kålmixen, frister så magen knurrer her. Men kan ikke du råde meg litt på surkål? Kan jeg spise litt av det til jul, eller bør jeg lage selv trur du? Hva gjør du? :)
  Tusen takk for mange herlige oppskrifter!

  SvarSlett
 7. Jeg lager alltid surkål selv. Bruker bare sukrin isteden for sukker. Det blir like godt og ingen smaker forskjell:)

  SvarSlett