torsdag 29. september 2011

Hverdagssupper.


Det er ikke akkurat noen hemmelighet at vi er glad i supper...Hansel og jeg. Og høsten er suppetiden framfor noen!
Suppe er godt, det er lett å lage, behøver ikke være dyrt, og det er en super måte å bruke opp rester på.

Første bud er å ta vare på ALT det er mulig å koke suppekraft på! Kyllingskrog og skinn, bein og svor fra gris, knoker fra oksekjøtt, avkapp fra purre, selleri eller andre grønnsaker med "gress" på. Blaute tomater,
rekeskall, hummerskall, fiskerester.Putt det i fryseren. Alt kan bli til nydelig suppekraft. Som du enten bruker med en gang. Eller du kan koke den inn (redusere) og fryse den ned for eksempel i isbitformer. Så har du alltid god smak for hånden til bruk i sauser og supper. Husk bare at fisk/skalldyrben ikke må koke mer enn 30 min. før du siler fra kraften. Koker de lenger smaker kraften limaktig.


Fugl og kjøttben kan koke så lenge du vill. Jo lenger koketid, dess bedre kraft! Kok opp ben og grønnsaker i  kaldt vann. Skum godt (da får du klar kraft) og la kraften småkoke på svak varme så lenge du har tid. Skal du lage kraft for å fryse ned siler du av bena etter 2-3 timer (minimum) og koker videre til mengden kraft har kokt inn til omlag 1/3 del av opprinnelig mengde. Da er den konsentrert og smaksterk.

Lager du suppe behøver du ikke redusere kraften, med mindre du vill ha en kremet suppe. Da blir jo fløten en del av suppen og for at den gode smaken skal beholdes kan det være lurt og koke inn kraften  tilsvarende mengden med fløte du skal tilsette. Smak! Smak og atter smak!! Det er ditt beste hjelpemiddel! Og vent med å ha i salt til kraften er ferdig kokt. Ellers kan den lett bli for salt.

I dag hadde jeg kyllingskrog i frysen som jeg kokte kraft på. Jeg bruna litt kyllingkjøttdeig, løk, litt squash i terninger, litt paprika og noen sukkererter i biter.Der etter helte jeg jeg på avsilt kraft. Kokte opp og lot suppa småkoke 10 minutters tid før jeg smakte til med salt og pepper.Tilsist var jeg en tur ute krydderhagen og hentet meg litt Bladpersille og Estragon som jeg hakket og strødde over suppen. Det smaker godt og setter farge på suppa.
Dette ble nydelig lunch, full av proteiner og vitaminer, men med lite karber!
Har du en god suppeoppskrift?
Del den gjerne med meg! :)Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar