fredag 8. juli 2011

Hjemmelaget krydderedikk,oljer og tomater.


Endelig er jeg tilbake etter en periode med sykdom! Matlysten har vært laber, og blogglysten like så.
Håper å komme sterkere tilbake nå.

Tenkte at jeg skulle slå et slag for å ta vare på alle gode urter som er på sitt fineste i hagen nå.
Hjemmelagede krydder edikker og oljer er kjempeenkelt å lage selv. Bare du er nøye med rensligheten.

Her er et lite utvalg av gårsdagens produksjon i mitt kjøkken:
* Edikk med stevia,eplemynte, koriander, lime og sitronzest.
*Rapsolje med rosmarin, oregano, timian, pepper og hvitløk.
*Tomater i eddik med rosmarin, hvitløk og laubærblad.
*Middelhavsurter i edikkmix.
*Sitrusedikk med sitron, lime,appelsin og hvitløk.

Finn gjerne din egen variant, bare fantasien som begrenser deg. Tomatoppskriften og Sitrusoppskriften er fra Ernst Kirchsteiger. De andre er mine egene...


Rapsolje med Rosmarin, Oregano, Timian, Hvitløk og Pepper.

1 kvist Rosmarin
2 kvister Oregano
2-3 kvister Timian
2-4 små Limebiter
1/2 hvitløk skåret på tvers
Hele pepperkorn.

Vask og skyld flasken i så varmt vann som mulig. Skyll krydderurtene godt
.Dette gjelder for alle oppskriftene
Putt urtene ned på flasken sammen med halve hvitløksfedd, limebiter og pepperkorn.
Fyll opp med olje og kork flasken. Litt syre i oljen (Jeg brukte litt lime.) gjør den mer holdbar.


 Hvitvinsedikk med Eplemynte, Stevia, Koriander, Lime, Sitronzest, og Pepper.

2-3 kvister Eplemynte
2-3 kvister Koriander
1 liten topp stevia
revet skall av 1/2 sitron (kun det gule)
revet skall av 1/2 lime
1/2 lime i båter.

Ha alt på en godt rengjort flaske eller krukke. Fyll opp med edikk. Kork tett.



Edikkmix med middelhavsurter.

2 kvister Rosmarin
2 kvister Oregano
3 kvister Timian
2 kvister Bladpersille
1/2 Hvitløk delt på langs
Husholdningsedikk, Rødvinsedikk og Eplesideredikk

Rengjør! Ha alt på glass eller flaske. Bland edikken ca 50% hushold, 30% rødvin og 20% eplesider.
Hell over og sett på kork/lokk.


Sitrusedikk med Sirton, Lime, Appelsin og Hvitløk.

3-4 hele Sitroner delt i to
3-4 hele Lime delt i to
1/2 Appelsin
1/2-1 Hvitløk delt tvers over.
Hvitvinsedikk eller Husholdingsedikk.

Vask frukten godt. Bruk gjerne økologiske sitroner om du får tak i.
Ha alt i et stort glass/krukke. Hell over edikk. Dette blir en edikk med mye smak, litt bitter. Smak på den av og til så den får den smaksstyrken du liker. Deretter siler du fra frukten og heller den opp på en ren flaske.

Krydderedikk er holdbart og godt. Bare husk å sile fra urtene etter en stund. Smak!



Edikksyltede Tomater med Hvitløk, Rosmarin,Laubærblad og Pepper

Så mange Cherrytomater som får plass i glasset
1/2-1 Hvitløk
1 kvist Rosmarin
1 Laubærblad
2-4 ts sukrin.
Hele Pepperkorn

Vask tomatene godt og prikk dem med en skarp gaffel sånn at edikken kan trenge inn.
Har du et stort glass kan du gjerne ta med noen store tomater delt i to. Det er dekorativt i glasset.
Fyll alt på rent glass og hell over hvitvisedikk. Tett lokk.
Disse kan spises etter en uke eller to. Gode i salater og til grillmat.

Håper du fikk inspirasjon til å lage dine egne edikker og oljer! jeg lager for eksempel bringebærdeikk hvert år. Det er nydelig!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar