tirsdag 7. juni 2011

Langstekt Svineribbe med Sommersurkål.


Hos oss er det ribbesessong året rundt, men om sommeren bruker vi gjerne litt annet tilbehør enn om vintern.
Svineribba er vel kansje det Norskeste vi kan tenke oss, men kan vi Nordmenn virkelig lage god ribbe?
Noan kan det sikkert, men majoriteten av det Norske folk serverer noe som i beste fall kan betegnes som kokt flesk med svor av varierende sprøhet.
En ribbe skal være saftig, så mør at den faller av bena, og ha helt sprø svor. Det er ikke vanskelig å få til den perfekte ribba.Uten damping ...som bare gjør at fettet stivner,og  uten å øse svoren med fett. Det krever bare litt tålmodighet, og god tid, og jeg lover deg at resultatet er verdt å vente på!


Et par dager før du skal steke ribba ruter du svoren og gnir den godt inn med salt og pepper på alle kanter.
Pakk den i folie og la den ligge kaldt til en times tid før den skal stekes.
Hemmeligheten til et saftig godt resultat er langsteking på lav varme. Stek den romtempererte ribba først i3- 4 timer på 140g varmluft. Deretter skrur du ned tempraturen til 100g varmluft og lar den stå i 1-2 timer til. Så er det ut med ribba. Legg den over på en ren stekeplate/form, og skru opp ovnen til 200g varmluft.
Strø en blanding av 1ts brunt sukker, 1ts salt, og kvernet pepper over ribba. Når ovnen er varm setter du inn ribba igjen og følger med den til svoren blåser seg opp. I min ovn er 12-15 minutter perfekt.
Den må ikke stå for lenge. Da smaker svoren svidd.



Nå har ribba fått perfekt sprø svor .

*********************

Tidligere på dagen lager du Sommersurkålen

.7-8 dl finstrimlet nykål
1/2 finsnittet middels rød paprika
1/2 finsnittet middels rødløk
litt hakket gressløk
*********
1dl god olivenolje
1/2 dl hvitvinsedikk
2 ts dijonsenepp
salt og pepper
1 ts sukrin



Bland snittet kål, paprika og løk. Visp sammen dressingen. Hell den over kålblandingen og bland godt. Settes kaldt til du skal spise.




La ribba hvile minst ti minutter uten å tildekkes før du skjærer den i porsjonstykker. Serveres med den kalde Sommersurkålen og gjerne en klatt dijonsennep.






7 kommentarer:

  1. Åh, herregud! Ribbe altså! Finnes det noe bedre? Også langstekt og saftig! Jeg vil også ha ribbe!

    SvarSlett
  2. Deilig deilig :D
    Tror jeg må prøve meg på en ribbe snart jeg også, ser for meg at dette er fantastisk godt :D

    SvarSlett
  3. Ja, ikke sant! Ribbe er bare herlig!

    SvarSlett
  4. Hei!

    Skal lage denne ribba nå i år. Prøvde den for en måned siden med familieribbe.

    Skal ha tynnribbe nå til jul.
    Hvordan henger de temperaturene og tidene sammen med størrelsen på ribba?
    Tenkte å steke en ribbe på 4 kg på julaften :)
    Eller burde jeg heller ha 2 mindre stykker som stekes samtidig? :)

    Håper på hjelp så ribba blir som det bildet til jul :)

    SvarSlett
  5. Hei skal steke ribbe i dag når jeg er på fotballkamp aafk-Sarpsborg08, er usikker på om folie skal ligge over ribben under steking - trenger svar så fort som mulig :-)

    SvarSlett
  6. Jeg bruker aldri folie på ribba. Da blir den kokt og fettet blir stivt

    SvarSlett