mandag 16. mai 2011

Om dårlig matkvalitet og forbrukermakt.


Det er snart sommer, og grillsessongen er forlengst i gang. Derfor får jeg lyst til å skrive litt om
kvaliteten på det vi putter på grillen. Hva er det egentlig med oss Nordmenn som synes at det er stas med sommerkoteletter og flintstek...marinert kylling og grillribbe? De delene av grisen  fra jul som ikke ble til juleribbe blir tint opp og sprøyta fullt med saltvann og marinert...da er det ikke så lett å kjenne smaken av gammelt kjøtt....Synes vi virkelig med hånda på hjertet at dette smaker godt?
Butikkhyllene flyter over med denne dårlige maten i disse dager.

Jeg er opptatt av mat, og jeg er opptatt av kvaliteten på maten jeg spiser. I et anfall av midlertidlig bevistløshet gikk jeg sist uke til innkjøp av en pakke marinert grillribbe. Den smakte grusomt. Både kjøtt og fett hadde konsistens som gummistrikk! Og smakte i tillegg til en overdøvende paprika/salt smak....harskt av flesk som har ligget for lenge i fryseren. Til tross for at det ble presentert som ferskvare. Vil vi ha dette? Det er faktisk vi som forbrukere som må si ifra at vi krever bedre kvalitet på maten vi putter i oss, og ikke bare lavere priser.

Så om du som jeg er opptatt av matkvalitet, send en mail til de store matkjedene og klag! Boikott den dårlige grillmaten og kjøp ferskt, godt kvalitetskjøtt som riktignok koster litt mer, men som gjør godt både for kropp og gane! Landkylling, fersk godt mørnet entrecotte, ferske, fete nakkekoteletter og ribbe, pølser av god kvalitet med høy kjøttprosent, nydelig nykvernet kjøttdeig, ferskt flesk. Og må du marinere så lag marinaden selv. Da er det du som styrer hvilke tilsettningsstoffer du får i deg. La ikke pris gå på bekostning av helsa di!

Her er mine butikker. Du har kansje fler?

 Rema 1000 http://www.tilbakemeldingen.no/rema/

ICA og Rimi
http://www.ica.no/FrontServlet?s=kundeservice&state=formular&showMenu=kundeservice_0_0

Kiwi
http://www.kiwi.no/popups/risellerros.html

Bunnpris

7 kommentarer:

 1. Dette er så viktig! Dessverre virker det som om nordmenn flest synes det er greit å spise søppel, så lenge det ikke koster noe. Jeg merker at jeg blir trist langt inn i hjerterota når jeg ser hva slags utvalg som finnes i den gjennomsnittlige kjedebutikk. Men det er dessverre vår egen skyld. Det er jo vi som bestemmer hva som selges i butikken gjennom vårt eget forbruksmønster.

  Legger ut innlegget ditt som en lenke på LCHF-bloggens facebookside :)

  SvarSlett
 2. Takk Frida! Det er det jeg gjerne vill, at dette ska spre seg og at folk sender mail til "sine" butikker! Så folkens! Bring det videre!

  SvarSlett
 3. Du har så rett! Vi vil ha bedre mat! Sender mail i dag, jeg. :)

  SvarSlett
 4. Jeg er helt enig med dere, det er altfor mye dårlig mat i norske butikker. Men det jeg ikke skjønner, er hvorfor våre nordiske naboer har bedre og (av og til)billigere mat enn oss? Man skal jo ikke lenger enn til Sverige før man finner ORDENTLIGE koteletter, tykke og fine med rent kjøtt til en ok penge. Jeg skjønner godt de som kjøper mat i Sverige, jeg gjorde det selv da jeg bodde nærmere grensen.

  Der fant jeg en kjøttdisk jeg bare kan drømme om å finne er hjemme. Nå bor jeg i Oslo og har fantastiske Strøm-Larsen på Torshov og der går jeg når jeg kan. Oslos eneste slaktebutikk med et fantastisk utvalg av GODT kjøtt. Ja, det koster - men det får det bare gjøre. Hvordan det er andre steder i landet aner jeg ikke, men kan ikke tenke meg at det lenger er en slakter i hver by.

  Så går jeg til Rema/Rimi/Prix og blir egentlig ganske skuffa. Det er jo ikke det som ligger der jeg vil ha. Jeg skjønner bare ikke hvorfor vi ikke kan få rent kjøtt?? Et jordbruksland som vi er, med så mange fine beiteområder, dyrene våre burde fråtse i gress og vann sånn at vi fikk det beste kjøttet. Det man ser i billigbutikkene kan jo knapt kalles kjøtt...

  SvarSlett
 5. Helt enig! Jeg handler alt i Sverige. På Eda super. De har en super slakterdisk der du får alt du måtte ønske deg av ferskt kjøtt. Og enkelte ting. Fx entrecot koster under halve prisen av det vi betaler her i Norge. Vi lurer oss sjøl til å tro at Vi har så godt kjøtt. DEt er ingen stor produksjon av kjøttkveg her til lands. Mye av det som selges er mjølkekveg som ikke smaker særlig godt. Og kalvekjøtt er nesten ikke å oppdrive her til lands! jeg kjøper både kalvekotteletter, kalveskank og filet i sverige til en svært billig penge.

  Jo Strøm-Larsen er ikke værst, men så har de priser til å besvima av også!

  DEt er bare vi forbrukere som kan gjøre noe. Vi sitter med makten (og pengene)

  SvarSlett