søndag 15. mai 2011

Hansels andebryst med rødvinsaus.


Jeg er så heldig å ha en mann som i likhet med meg liker å lage mat. Og i går disket han opp men andebryst til Lørdagskosen. En nydelig kjøttbit som ikke er vanskelig å få til om du tar noen forhåndsregler.
Brystene skal være rosastekte og saftige med sprød svor. De må IKKE bli gjenomstekte! Da får de den litt leveraktige smaken som så mange blir skuffet over første gangen de prøver å steke and.

Aller først tørker du andebrystene og snitter fettet i små ruter.Salte og peppre. Det er ingen katastrofe om du skulle komme til å snitte litt ned i kjøttet. Hansel bruker en skalpell eller barberblad til dette. Det gjør det mye enklere å få et godt resultat.Så skal brystene hvile på benken i minst en time. Det er helt nødvendig med romtemperert kjøtt for å få et riktig stekt bryst. Imens laget Hansel rødvinssausen.


Rødvinssaus

5 dl rødvin
5dl okse/kalvekraft eller fond
2 sjalottløk
100g usaltet, kaldt smør
Noen hele pepperkorn
1 laubærblad
Nykvernet pepper og saltFinhakk sjalottløken og ha den i en kjele sammen vinen, pepperkorn og laubærbladet. La det koke uten lokk til kraften har kokt nesten helt inn og løken har marmelade konsitens. Det tar omtrent 30 minutter. Hell så på kraften og la den redusere til halv mengde.
Bruk fortrinnsvis en rødvin som egner til and. Da smaker resten av flasken godt ved siden av maten.


Ta kjelen av platen,sil kraften, og hold innholdet varmt.

Nå kan du steke andebrystene.
Ha halvparten smør og rapsolje i stekepannen. Sett plata på 10. Den skal være veldig varm.
Legg i kjøttet med skinnsiden ned. Stek i 4minutter. Skru ned varmen til 8 og stek i 2-3 minutter til.
Snu brystene og stek halvparten så lenge som du stekte skinnsiden. 3-4 minutter. Ta brystene opp og la de hvile 3-4 minutter før du skjærer i dem. De må ikke dekkes til!  Da blir de ikke sprøde.


Nå kan du montere den meget varme rødvinssausen. Ta den av varmen og rør inn terninger med kaldt smør litt av gangen. Smak til med salt og pepper. Kansje ønsker du en ts sukrin i sausen? Sausen må ikke koke etter montering.

Skjær andebrystene i pene skiver og anrett på et speil av saus. Legg på noen av sessongens grønnsaker som har surret et par minutter i smør.
Resten av rødvinsflasken nytes ved siden av.

3 kommentarer:

  1. Jepp, jeg er en av de som bare har laget and en gang, og ikke gjentatt det på grunn av et mindre vellykket resultat. Men nå som jeg har lært meg triksene av deg og Hansel så tør jeg kanskje gjøre et nytt forsøk :) And er jo kjempegodt, og retten på bildet ser vidunderlig ut!

    SvarSlett
  2. Gjør det!! Det smaker nydelig når du bare følger disse enkle rådene! Jeg har forresten en appelsinsaus som smaker godt til and kom jeg på. Den må jeg blogge siden en gang! :)

    SvarSlett
  3. Det skal jeg. Og ja! Appelsinsaus til and er jo bare perfekt :)

    SvarSlett