I anledning det nydelige vårværet på Østlandet akkurat nå
byr vi på en vårgrønn middag i dag.
Pannestekte svinebiffer med en god smørsaus
tilsmakt med Gorgonzola, løk og Dijon.
Servert med en grateng av rosenkål, purre, sellerigrønt,
og osterester fra kjøleskapet.
Den milde rosenkålgratengen sto seg nydelig mot den skarpe sausen.
Fargen på maten kommer kanskje ikke så godt fram på bildene,
men både grateng og saus er nydelig lysegrønne.
Du trenger:
1 svinefilet eller 4 flatbiffer av svin
1 pose frossen rosenkål
1/2 liten purre (den grønne delen)
de grønne bladene på en pakke stangselleri
1.5 dl creme fraiche
150-200 g revet mild ost
revet muskat
salt og pepper
1 egg
2 ss pofiber
smør
*********
1 liten løk
75g smør
100-150g gorgonzola
2-3 ts dijonsennep
3-4 ss fløte
Start med kjøttet. Renskjær fileten, del den i 4-6 biter
og bank den lett med en biffbanker eller bruk kjevle.
La kjøttet hvile mens du lager gratengen.
Hakk purre og sellerigrønt og ha det i en kjele sammen med rosenkålen.
Kok opp, og kok i 3-4 minutter. Hell i dørslag og la det renne godt av.
Ha rosenkålen tilbake i kjelen, og kjør den med stavmixer
sammen med litt smør, creme fraiche, og revet ost.
Jeg brukte rester av Borgmesterost og Västerbotten
Snak til med salt, pepper og muskat
Til sist rører du inn et egg og blander godt.
Ha kålmosen over i en ildfast form, strø revet ost og pofiber på toppen.
Min fikk ikke ost stakkar,
jeg glemte meg bort og hadde all osten i mosen.
Ha over noen smørklatter og stek den på 175g varmluft i 30 minutter.
Til gratengen har fått fin farge.
Mens den står i ovnen steker du kjøttet i smør
salter og pepprer det.
Sausen lager du ved å smelte smøret, ha i den finhakkede løken
og la den surre seg myk.Slå av varmen og ha i osten.
La den smelte langsomt ut i smøret mens du rører.
Sausen skal ikke koke, bare bli varm. Smak til med dijonsennep,
og rund av med noen skjeer fløte.
Annrett på tallerken med et "kakestykke" grateng, kjøtt og saus.
Pynt med litt vårgrønne krydderurter om du har. Og nyt maten og disse
herlige "forsmak på våren" dagene vi har nå.
Takk, Nina :) Lettlaget var det også!
SvarSlettSå spennende med rosenkålgrateng. Sånt hadde aldri jeg kommet på!:) Må prøves..
SvarSlettDet er jo igrunnen din fortjeneste at jeg oppdaget rosenkålmmos da! Jeg har bare tatt den et steg videre :)
SvarSlettDette innlegget insoirerte til lørdagsmåltidet her i huset denne helga. Nydelig! Vil garantert serveres igjen!
SvarSlettOm noen skulle lure; insoirerte er et trykkleif-ord for inspirerte ;-)
SvarSlettInsoirert hørtes i grunnen ganske så sofistikert ut synes jeg :)
SvarSlettInsoirert hørtes i grunnen ganske så sofistikert ut synes jeg :)
SvarSlett