lørdag 25. februar 2012

Polpettone con uova (kjøttbrød med egg)


Jeg var en gang i tiden så heldig å få lov til å jobbe med Ivo Caprino. 
På hans og Elinas store herlige kjøkken på Snarøya
 ble det inntatt mange luncher
 og fortalt mang en god historie. En fantastisk og lærerik tid.

Denne oppskriften
 (som er en av mine mest brukte gjennom tidene faktisk)
stammer fra kokeboken Delicatissimo
 som Ivo gav ut sammen med Harald Heide Steen Jr
 og Gino Vallente i 1984,
 og som vi  fikk til jul av Ivo og Elina samme år.
Jeg har nok forandret litt på den med årene ser jeg,
 men stort sett følger jeg fremdeles orginaloppskriften.

 Dette er  Italiensk husmannskost på sitt beste.
 God, mettende, og slettes ikke vanskelig å lage.


Til 4 personer trenger du:

500 g kjøttdeig
100 g god Italiensk salami
50 g Parmaskinke
1 rått egg
4 kokte egg
1 stor finhakket løk
1 toppet ts oregano
1 toppet ts paprika
2 hvitløk fedd finhakket
1 boks hakkede tomater
1 dl fløte
frisk basilikum
salt og pepper.


Grovhakk salamipølsen og skinken. Kok eggene 6-7 minutter. 
Avkjøl og skrell dem.



Ha kjøttdeigen, det rå egget, halvparten av den hakkede løken,
 det ene hvitløksfeddet, salamien,oregano, 
paprika, salt og pepper i en bolle eller en kjøkkenmaskin.
 Bland godt.Smør et bakepapir med smør eller olje,
 og bre kjøttdeigen utover i et rektangel.
Legg på de hele kokte eggene.




Bruk bakepapiret og pakk/rull kjøttdeigen rundt eggen 
så det blir som en tykk rull.Klem godt til i alle skjøter 
så den ikke går opp når du steker den.





Brun kjøttrullen godt på alle sider i en stor gryte i smør eller olivenolje.
 Ha i resten av den hakkede løken og hvitløken.
Hell de hakkede tomatene over kjøttrullen og tilsett noen kvister basilikum


Kok opp og småkok under lokk i ca 20 minutter på lav varme. 
Øs over tomatsausen av og til.
Deretter tar du av lokket og heller i fløten. Så lar du  det koke videre
uten lokk i 15-20 minutter til så væsken koker litt inn og blir litt tykkere.


Smak til sausen med mer krydder, Worcestershire sauce,
og kanskje litt sukrin
La kjøttbrødet hvile litt i sausen før du deler det opp.
Jeg serverte det med en enkel tomatsalat med høvlet Parmesan.

Grønne bønner eller  gratinert squash er også nydelig tilbehør.



6 kommentarer:

  1. Takk for fin oppskrift. Hadde ikke alt som skulle være i, men godt ble det. Det er kjekt å prøve noe nytt til middag av og til.

    SvarSlett
  2. Og ofte er det når man improviserer at nye oppskrifter blir til :)

    SvarSlett
  3. Hej och tack för din kommentar. Citronen ska inte kokas innan den ska vara rå/Färsk.

    Du detta recept måste jag testa såg super gott ut.

    Ha en underbar dag/ Jimmie

    SvarSlett
  4. Hei Jimmie! Ok, så den har kun funksjon som smaksetter, og ikke "kokehjelp" :)

    Takk, det samme til deg!

    SvarSlett
  5. Takk, Erika. Ja det er både godt og dekorativt :)

    SvarSlett