onsdag 9. november 2011

Rosmarin-elg i Aquavitsaus med fløtegratinert Rettich



Høsten er tid for vilt, og elgkjøtt er nydelig mat. Til denne retten kan du godt bruke elg-skav om du har dårlig tid. Det blir sikkert like godt. rettich er en reddik-aktig grønnsak som ikke er så mye brukt i Norge. Men Asiatiske butikker har den som regel året rundt. Første gang jeg prøvde rettich  hadde jeg den i wok sammen med en del andre grønnsaker. Det var ikke vellykket! Det smakte forferdelig bittert og vondt. Så lenge ble det med det ene forsøket. Men så snublet jeg over en oppskrift hos en Svensk blogger (som jeg dessverre ikke kan finne igjen) på gratinert rettich, og da forsto jeg at trikset er koke den først for å få ut bittersmaken.

Men start med elgkjøttet.


1kg grytebiter av elgkjøtt
1 middels løk
8-10 hakkede aromasopp
1/2 liter kraft eller buljong og vann
1-2 ts tørket rosmarin
1/2 boks rømme
3 ss aquavit
smør
salt og pepper



Skjær kjøttet i ganske rause biter. brun dem godt i gryte eller panne.
Litt av gangen. Salte og pepre. Når kjøttet er pent brunt legger du alt tilbake i gryta. Strør over rosmarin og har i løk og sopp. Stek noen minutter til løken begynner å bli blank og det dufter av Rosmarin. Hell på kraften, tilsett aquaviten, sett på lokk, og la kjøttet surre på svak varme til det er helt mørt. (mitt kjøtt brukte nesten 3 timer faktisk)


Imens kan du begynne med gratengen.



500 g rettich i tynne skiver
100g revet smaksrik ost
1 finhakket sjalottløk
1-2 dl fløte
salt,pepper og muskat om du vill



Mens kjøttet koker skreller du rettichen. Det går lett med en potetskreller.
Skjær den i tynne skiver og legg de i en stor kjele med vann og salt.
Kok opp og kok rettichen i 20- 30 minutter til den kjennes mør.
La den renne godt av i et dørslag.
 Legg den i en smurt ildfast form lagvis med revet ost og hakket løk, salt, pepper og muskat. Ost på toppen.
Hell på fløten så den står nesten opp til øverste laget rettich
Stek i ovn 175g  i minst 40 min....jo lengre jo bedre.Men pass på at osten ikke svir seg.
La gratengen stå og sette seg i 10 minutter før du serverer.



Ta lokket av elg-gryta og la den stå og koke på høy varme til det bare er igjen ca 1/2 dl væske.
Da tar du gryta av varmen og rører inn rømmen. Smak til med mer krydder om det trengs.
Server gryta med gratengen og rørte tyttebær. Et glass øl og en aldri så liten aquavit  er nydelig tilbehør.





6 kommentarer:

  1. Takk,Kristine. Så hyggelig :))

    SvarSlett
  2. Hvor får du tak i tyttebær uten sukker?

    SvarSlett
  3. Dem rører jeg selv med sukrin :)

    SvarSlett
  4. Hehe, fint, men hvor får du tak i tyttebær? Alt jeg finner i butikkene er allerede rørt ut med sukker! Når det er sagt: I dag hadde jeg fløtegratinert rettich. Halleluja! :D

    SvarSlett
  5. Jeg enten plukker eller kjøper om høsten. Så fryser jeg de i småbokser. Ellers kan man kjøpe ônos tyttebærsyltetøy med lite karber i Sverige:)

    SvarSlett
  6. Tusen takk for spennende og god oppskrift. Som etterhvert er blitt en favoritt :)

    SvarSlett