onsdag 28. mars 2012

Ostesufflè.



Hva gjør man med alle osterestene i kjøleskapet?
Lager en god sufflè selvfølgelig!
For oss som har levd en stund er ostesufflè typisk 70-talls mat!
 Det var godt den gangen, 
og det er minst like godt i dag! Lett å lage er det også.
 Og med en bitteliten justering blir det helt lovlig mat 
for oss som spiser lavkarbo.
Den eneste forskjellen er at du bruker Johannesbrødkjernemel 
i steden for hvetemel.
Melka bytter du ut med fløte og vann. 
Du kan bruke alle slags oster, og gjerne blande flere.
Jeg synes det blir best med smaksrike oster.


Du trenger:
250 g revet ost 
(jeg brukte Cheddar, Gouda og Västerbottens.
2 dl fløte
1 dl vann
1 ss smør
3 -4 egg alt ettersom hvor store de er.
1-2 ts johannesbrødkjernemel (JBK)
salt
nykvernet muskat
og kanskje en liten klype kajennepepper.



Begynn med å sette stekovnen på 175g
Deretter lager du hvit saus av fløte, vann og smør.
Kok langsomt opp og visp inn JBK litt av gangen.
 Ta kjelen bort fra platen når du gjør dette.
Du må vispe ganske kraftig for at den ikke skal klumpe seg.
Du kan også blande den i litt vann, og tilsette den i den kokende sausen.
Det kan være lettere om du aldri har brukt JBK før.
Sausen skal være litt tykk.


Ta den av plata og tilsett den revne osten.
Skill eggeplommer fra hvitter.
Rør eggeplommen inn i den lunkene ostesausen.
 Smak til med krydder.




Smør en sufflèform med smør. Helt opp til kanten.
Og først når ovnen er varm nok kan du stivpiske eggehvitene.
Sørg for å ha helt fettfrie redskaper og pisk helt stivt.


Vend eggehviten forsiktig inn i sausen, ikke rør for mye. 
Da blir ikke sufflèten luftig.
Sett den inn i stekovnen med en gang.


I oppskriften jeg brukte sto det 40 minutter steketid,
 min klarte seg med 35.
Ikke åpne ovnsdøren underveis! Da faller sufflèen sammen.
Den må serveres med en gang den er ute ovnen,
 da den faller raskt sammen etterpå.


Jeg serverte min sufflè med en liten, enkel salat
med en vinagrette  over av olivenolje,
 rødvinsedikk, dijonsennep og salt og pepper.
Det ble veldig godt til osten.
 Og de som vil ha brød til spiser selvfølgelig det også.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar