onsdag 29. februar 2012

Svinebiffer med Gorgon-dijon saus og rosenkålgrateng .


I anledning det nydelige vårværet på Østlandet akkurat nå
byr vi på en vårgrønn middag i dag.
Pannestekte svinebiffer med en god smørsaus 
tilsmakt med Gorgonzola, løk og Dijon.
Servert med en grateng av rosenkål, purre, sellerigrønt,
  og osterester fra kjøleskapet.
Den milde rosenkålgratengen sto seg nydelig mot den skarpe sausen.
Fargen på maten kommer kanskje ikke så godt fram på bildene,
 men både grateng og saus er nydelig lysegrønne.


Du trenger:
1 svinefilet eller 4 flatbiffer av svin
1 pose frossen rosenkål
1/2 liten purre (den grønne delen)
de grønne bladene på en pakke stangselleri
1.5 dl creme fraiche 
150-200 g revet mild ost
revet muskat 
salt og pepper
1 egg
2 ss pofiber
smør
*********
1 liten løk
75g smør
100-150g gorgonzola
2-3 ts dijonsennep
3-4 ss fløte


Start med kjøttet. Renskjær fileten, del den i 4-6 biter 
og bank den lett med en biffbanker eller bruk kjevle.
La kjøttet hvile mens du lager gratengen. 

Hakk purre og sellerigrønt og ha det i en kjele sammen med rosenkålen.
Kok opp, og kok i 3-4 minutter. Hell i dørslag og la det renne godt av.



Ha rosenkålen tilbake i kjelen, og kjør den med stavmixer
 sammen med litt smør, creme fraiche, og revet ost.
Jeg brukte rester av Borgmesterost og Västerbotten
Snak til med salt, pepper og muskat 
Til sist rører du inn et egg og blander godt.


Ha kålmosen over i en ildfast form, strø revet ost og pofiber på toppen.
Min fikk ikke ost stakkar,
 jeg glemte meg bort og hadde all osten i mosen.
Ha over noen smørklatter og stek den på 175g varmluft i 30 minutter.
Til gratengen har fått fin farge.

Mens den står i ovnen steker du kjøttet i smør
salter og pepprer det. 
Sausen lager du ved å smelte smøret, ha i den finhakkede løken
 og la den surre seg myk.Slå av varmen og ha i osten.
 La den smelte langsomt ut i smøret mens du rører.
Sausen skal ikke koke, bare bli varm. Smak til med dijonsennep,
 og rund av med noen skjeer fløte.



Annrett på tallerken med et "kakestykke" grateng, kjøtt og saus. 
Pynt med litt vårgrønne krydderurter om du har. Og nyt maten og disse
herlige "forsmak på våren" dagene vi har nå.




7 kommentarer:

  1. Takk, Nina :) Lettlaget var det også!

    SvarSlett
  2. Så spennende med rosenkålgrateng. Sånt hadde aldri jeg kommet på!:) Må prøves..

    SvarSlett
  3. Det er jo igrunnen din fortjeneste at jeg oppdaget rosenkålmmos da! Jeg har bare tatt den et steg videre :)

    SvarSlett
  4. Dette innlegget insoirerte til lørdagsmåltidet her i huset denne helga. Nydelig! Vil garantert serveres igjen!

    SvarSlett
  5. Om noen skulle lure; insoirerte er et trykkleif-ord for inspirerte ;-)

    SvarSlett
  6. Insoirert hørtes i grunnen ganske så sofistikert ut synes jeg :)

    SvarSlett
  7. Insoirert hørtes i grunnen ganske så sofistikert ut synes jeg :)

    SvarSlett