fredag 28. oktober 2011

Høstsuppe kokt på kalvelegg med rødvin og grønsaker


Høsten er suppetid, ja, for en suppe-elsker som meg er det suppetid hele året. Men det smaker ekstra godt på en småhustrig høstdag.
I dag kokte jeg kraft på Kalvelegg. Godt og rimelig kjøtt i Sverige. Her på berget nærmest umulig å oppdrive.


Jeg brukte ca en kg kalvelegg. Det holder til middag for fire.


Hører du med til dem som samler på kylling, stek og kotelettben i fryseren, kan du ha det i kraften. Sjøl hadde jeg ikke det denne gangen. Jeg brukte ca en og en halv liter vann, 2-3 dl rødvin, (bruk en rest) to terninger kjøttbuljong, en terning soppbuljong,(kjøttet skal være nesten dekket av væske) det grønne på en purre, en stor gulrot, en stor skive selleri, det grønne fra en fenikkel, og et par hvitløksfedd.


Brun kjøttet godt på alle kanter i en meget varm gryte i godt med smør.
Tilsett en skvett av rødvinen/buljongen og kok ut gryta før du heller i resten av væsken og har i grønnsakene. Kok opp og skum godt.


La kraften småkoke under lokk 3-4 timer. Til kalvekjøttet faller av bena.
Hakk en bit purre, en gulrot, en selleribit, 2-3 sopp, et par ringer rød paprika, og en bit fenikkel.

Sil krafta fra, og over i en annen kjele. Grønnsakene fra kraften kan du kaste. De har utspilt sin rolle.


Rens kalvekjøttet og kutt det i småbiter. Ha grønnsakene i suppekraften og kok opp.


La suppa småkoke uten lokk til grønsakene er møre. Ha i kjøttbitene og kok opp igjen. Ta kjelen av varmen med en gang suppa koker.


Smak til med salt og pepper. Dryss gjerne litt finklippede urter på toppen om du har, øs opp i generøse porsjoner og nyt...

5 kommentarer:

  1. Bra blogg, Nannah!

    Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

    SvarSlett
  2. Mmmm den såg jo kjempegod ut, den må jeg gjöre!! Tusen takk:)

    SvarSlett
  3. Tusen takk! Ja, det er mettende og god suppe:)

    SvarSlett
  4. mmm, det ser veldig fristende ut! men kan man bruke noe annet enn kalvelegg? som du nevner er det nesten umulig å oppdrive her på berget :)

    SvarSlett