lørdag 12. november 2011

Biff av okse indrefilet med to sauser.Indrefilet av okse er kanskje det møreste kjøttet du kan få, men også det dyreste. Indrefileten er ikke den mest smakfulle delen på oksen. Der er Entrecoten suveren etter min mening. Men konsistensen på en perfekt stekt indrefilet... så mør at du kan dele den med gaffel! Det er festmat man kan unne seg en gang iblant.
Her har jeg servert den med smørstekte grønnsaker og to forskjellige sauser. En sherrysaus og en chilli- bearnaise.Beregn ca 150 g kjøtt per person.Har du en hel filet..del kjøttet i ca 5 cm tykke skiver. La kjøttet ligge i romtemperatur i minst en time før det skal stekes.
Begynn med tilbehøret. Her er det kjøttet som skal spille hovedrollen! Så tilbehøret må vente på kjøttet.

Chillibearnaise.

2 eggeplommer
1 dl fløte
100g smør
1-2 ts sukkerfri ketchup
1-2 ss hvitvinseddik (smak)
1ts tørket estragon
1 ts meget finhakket rød chilli
1ts chillipulver
salt

Bland alt sammen unntatt eddik kaldt i en kjele. Sett den tilside.Etterpå mens kjøttet stekes varmer du opp sausen nesten til kokepunktet. Den må ikke koke! Da skiller den seg. Så smaker du den til med eddik, salt og muligens 1 ts sukrin. Hold sausen varm til kjøttet er klart.Ha grønnsakene du skal steke som tilbehør i en tykkbunnet gryte/panne sammen med en god klatt smør.
Jeg brukte brekkbønner, løk, sopp, sellerirot, litt gulrot, og grønne erter fra fryseren.


Nå har turen kommet til biffen!


Det finnes mange måter å steke en biff på. Dette er den jeg synes fungerer best. Som tidligere nevnt MÅ kjøttet være romtemperert. Smelt en god klatt smør i en panne. Jeg bruker ofte Bremykt her fordi den inneholder rapsolje. Det synes jeg blir bedre enn rent smør til biff. Smøret skal bli godt og varmt. Nøttebrunt med litt bunnfall i pannen før du legger i kjøttet. Ikke stek for mange biter om gangen.
Ha på salt og pepper. Det er bare tull at man ikke skal ha salt på biff som stekes.
Stek 3-4 minutter på den ene siden til kjøttsaften pipler igjennom. Snu biffene og krydre. Stek på andre siden til kjøttsaften pipler også der. Nå har du en medium stekt biff. Vil du ha en gjennomstekt. Steker du biffen lenger.


Ta kjøttet ut av pannen og hold det varmt (folie).

Sherrysaus.

1-2 dl fløte
2 ss sherry
salt og pepper
muligens en smørklatt Kok ut fettet fra pannen med 1-2 dl fløte.
Sil deretter sausen over i en ny panne/gryte.
Kok opp og smak til med sherry, salt og pepper.
Tykne sausen med litt Johannesbrødkjernemel om det behøves.

Lag to speil av med et par ss av hver av sausene på de helst varme tallerkenene. Legg på en biff og et par skjeer grønnsaker.
Server en "god rød" i glasset, og Lørdagskvelden er reddet!


2 kommentarer: