torsdag 22. desember 2011

Hjemmelagede julepølser og medisterkaker.


Barndommens julaftensmiddag besto av ribbe uten svor stekt på gammelmåten, hjemmelagede medisterpølser og medisterkaker. Og her i "bestemorhuset" holder Hansel og jeg på tradisjonene. Hjemmelaget jul blir det i år også! Når du skal lage pølser må du ha en medhjelper. Vi var tre på kjøkkenet i dag. Hansel sto for medisterkakene, Ma og jeg laget pølser. Vi hadde handlet inn 4 kg god, grov medisterdeig (ikke farse).
Dette gav oss 6 julepølseringer og ca 60 medisterkaker.


Pr kilo medisterdeig trenger du:
ca 3 dl fløte (eller en blanding av fløte og melk)
1-2 ss hvetemel
3 gode ts salt
2 ts malt ingefær
2ts nymalt muskatnøtt.
 Pepper

Du trenger også en pakke med saltede, vakumpakkede svinetarmer. Disse får du hos slakter. Legg tarmene i vann natten over så de blir myke og du får skylt av saltet.

Dette er KUN en grunnoppskrift. Du trenger helt sikkert mer av noe. Så lag alltid en liten prøvekake og  stek den i panna først. Dette er kjempeviktig for at du skal få gode pølser og kaker. Kanskje blir det mange prøvekaker før smaken sitter.
 Jeg delte deigen i to. Altså to kg til hver. Deigen til medisterpølsene skal være ganske løs. Så den må helt sikkert ha mer fløte/melk enn deigen til kakene.


Start med å skylle gjennom tarmene. De er rene, men dette er for å sjekke dem for hull.
 De kan ikke brukes om det er hull i dem.


Jeg har kjøkkenmaskin med kjøttkvern og pølsehorn. Det følger vel med til fleste maskiner nå til dags, men det går faktisk an å stappe pølser for hånd også. Men det kreves litt håndlag og er ganske tidkrevende.


Start med å tre en pølsetarm på pølsehornet. Ha litt deig oppi materen , og kjør ut bittelitt i tarmen FØR du presser ut luften og knyter enden med bomullsgarn. La det være igjen en ende på ca 10 cm. Dette er viktig for at pølsa ikke skal sprekke senere under trekkingen. Kjør så maskinen på lav hastighet mens en mater pølsedeig og den andre lirker forsiktig pølsa ut fra pølsehornet. Pølsa skal bli tykk og velfylt uten luftlommer og bobler. Det er viktig at den mates med deig hele tiden uten pause.


Kjør til du får en passe stor medisterpølse (butikksize) knyt med bomullstråd på nytt og la det bli igjen en ende etter knyting på 10 cm. Start prosedyren på nytt til du har brukt opp deigen.


Og imens steker Hansel medisterkaker! Det er lurt å steke opp føre jul og putte i frysen. Da kan du bare varme de opp de julens middager senere. Vi har en ekstra stor stekepanne. Så dette går unna!




Så skal pølsene trekkes. Fyll den største kjelen du har med kaldt vann. Salt lett og legg pølsene oppi.
Nå skal vannet varmes langsomt opp nesten til kokepunktet. Sett ikke på lokket, og følg med på pølsene hele tiden. Danner det seg små bobler i pølsen av luft eller væske stikker du hull på dem med en nål. Ellers kan pølsene sprekke.



 Når de er nesten på kokepunktet slår du av plata og tar bort kjelen en liten stund.
Deretter setter du den tilbake på den fortsatt varme plata og følger med på utviklingen. Løft og snu på pølsene med to tre-gafler og stikk hull der det trengs. Etter en ti minutters tid kan du sette på lokket og la pølsene stå i bortimot to timer. Da er de gjennomkokte. Deretter avkjøles de og puttes i fryseren om det er lenge til de skal brukes.



Nå får jeg jo ikke lagt ut noe bilde av julemiddagen siden det ikke er julaften enda., men vi serverer pølsene, medisterkaker, langstekt ribbe stekt uten svor med bensiden opp. Gammelmåten å lage ribbe på her på Indre Østlandet før det kom "på moten" med svor. Vi har surkål, kålstuing, og poteter(for de som vill ha) sylteagurker,sennep, flatbrød, rørte tyttebær og ribbefett attåt.
En liten "nubbe" og juleøl til de om vil ha...og da er vi så mette at multekremen garantert må vente til kaffen!

NB! Ikke slå ut pølsekraften! Den er super til å koke svineknoker til plukksylte i eller lage suppe av. Suppa blir ekstra god om du lager den på kraft som det både er kokt knoker og pølser i :)



4 kommentarer:

  1. Medisterkaker er en ofte litt glemt delikatesse. Derfor er slike innlegg uvurderlige. Har skrevet en hyllest til nevnte ingrediens.

    http://fhjpeder43.wordpress.com/2011/11/29/den-glemte-medisterkake/

    God jul.

    SvarSlett
  2. Morsomt skrevet! :) For meg er det viktig både med medisterkaker og pølser av hjemmelaget type. Det blir ikke jul hos oss med butikkkjøpte pølser og medisterkaker!

    SvarSlett
  3. Det er kommet mange godsaker på bloggen siden sist jeg var innom. Og disse julepølsene ser jo bare fantastiske ut! Enda en god grunn for meg til å investere i en kjøkkenmaskin med pølsehorn i løpet av året :)

    SvarSlett
  4. Så absolutt! Pølser kan lages hele året. tenk å kunne putte hjemmelagede pølser på grillen til sommer'n! :)

    SvarSlett