torsdag 3. januar 2013

Nyttårssuppe på rester.


 
Godt nyttår til dere! Måtte 2013 bli året da vi når våre mål,
 og lærer å glede oss over sunn, naturlig mat!
 
Vi er sikkert ikke de eneste som har rester igjen i fra jula,
 og som er ganske så leiav den tradisjonelle julematen.
 Som den store suppe-elskeren jeg er synes jeg dette
er en utmerket måte å bruke opp restene på.
 Jeg hadde noen fine biter med kalveskanker
i fryseren, samt noen nakkekoteletter.
 Sammen med grønsaker blir dette nydelig suppekraft!

 
 
Dette brukte jeg til kraften:
 
1 kg kalveskanker
1 nakkekotelett
det grønne på 1 purre
en stor gulrot i grove biter
1/2 småtørr rødløk
2 hvitløksfedd
et par tørre sopper
1 bit sellerirot i grove biter
smør
2 l vann
2 terninger kalvbuljong
1 ss provencekrydder
salt og pepper
 
Brun kjøttet i smør i en stor kjele.
Ha i grønsakene og brun litt til.
Fyll på med vann til kjøtte er dekket.
Ha i provencekrydderet. Kok opp,
og skum kraften godt.
Dette gjøres for å få klar suppe.

 
  Småkok under lokk så lenge du gidder,
eller til kjøtte faller av bena. Minst to timer.
Den blir bedre jo lenger du koker.
 
Fisk opp kjøttet og sil kraften gjenom en finmasket sil.
Kast grønnsakene. Del kjøttet i små biter.

 
Hakk opp to små gulrøtter, resten av purren, resten av selleriroten
og en bit hodekål (ca 150g) Ha 2/3 av grønnsakene i suppekraften.
Kok opp. Smak til med salt og pepper.

 
Samtidig deler du resten av nakkekotelettene i store terninger,
 og steker de i smørsammen med 1/3 av grønnsakene.
 La kjøttet surre til det blir mørt. Kryddre etter smak
og tilsett en skvett soyasaus.


 
Når grønnsakene i suppa har blitt møre har du oppi det rensede kjøttet
 og lar det bli varmt.
 
Øs suppen opp i store suppeskåler,
 og ha 2-3 skjeer med kjøtt/grønnsakblandingen
 oppi som en liten topp midt i suppen.
 Jeg serverte den m en liten skje rørte tyttebær.
 Nydelig kontrast til den salte kraften.

Har du litt grønt å klippe over blir det ekstra godt.
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar